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Q: If we are starting a disposable mask making company, should we engage a certified 
lab to perform the required U.S. National Institute for Occupational Safety and Health 
(NIOSH) tests to have the masks U.S. Food and Drug Administration (FDA) certified?

  A:  	Respirators marketed in the U.S. require approval testing by NIOSH. Respirators intended for medical use, like N95 surgical 
respirators, also require FDA approval. There is a Memorandum of Understanding between NIOSH and the FDA to help 
streamline the process for surgical respirators requiring NIOSH and FDA approval (https://www.fda.gov/about-fda/domestic-
mous/mou-225-18-006). ISO 17025 accredited laboratories can perform pre-approval testing to 42 CFR Part 84in preparation 
for NIOSH submission.

	
	 Face masks that do not include respirator claims are not required to have NIOSH testing. 

Q: Is NIOSH testing mandatory to market respirators in Canada? If yes, is it only NIOSH 
testing or should we pursue NIOSH certification too?

  A:  In Canada, respirators are regulated by Health Canada as Class I medical devices and are manufactured or imported by 
companies that hold a Medical Device Establishment License. They are also certified by the NIOSH.

Q: When the emergency situation is revoked,
what will happen to stock already imported
into U.S.? Should the manufacturers recall 
the stock, or can they continue marketing 
until the imported stock is exhausted?

  A:  As of the date of the webinar, masks that are not approved
	 by the FDA under product codes FXX, OUK, or OXZ cannot be

distributed within the U.S.

Q: What are source control masks? Do they
need different testing and labeling? 

  A:  Source control means preventing the transmission of infection
	 through a person’s respiratory secretions which are produced 
	 when speaking, coughing, or sneezing. Masks intended for 
	 source control are regulated differently in different countries 
	 and may therefore require different testing than non-medical
	 or surgical masks.

Q: For non-medical masks, are Class 1 and Class 2 masks both acceptable? 
  A:  The question refers to 16 CFR 1610 flammability testing on textile face coverings. Legally, both Class 1 and Class 2 results 

are acceptable. Class 2 is only for raised-surface textiles. However, most retailers/manufacturers/importers only accept a 
Class 1 result.

During our webinar for Face Mask Requirements for the U.S., Canada and EU Markets, we received several questions
from the audience. Please refer to this FAQ document for additional insights shared from our UL subject matter experts.
If you have any additional questions, please contact UL today!

https://www.fda.gov/about-fda/domestic-mous/mou-225-18-006
https://www.fda.gov/about-fda/domestic-mous/mou-225-18-006
https://crs.ul.com/en/knowledge-center/face-mask-requirements-u-s-canada-eu-markets/
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Q: For disposable non-medical masks, can you claim intended use for source control?
  A:  Generally non-medical masks cannot claim source control use; however, the ability to make such a claim depends on each 

country’s regulations. For example:

•  Non-medical masks are not allowed to claim source control use in the USA because the FDA categorizes masks intended 
for source control as medical masks.

•  Health Canada similarly considers source control masks as medical devices and therefore non-medical masks cannot claim 
source control use

•  France, Portugal and Spain have special regulations for masks intended for source control.

Q: Is it mandatory to follow the CEN Workshop Agreement (CWA) in the EU to sell face 
masks?

  A:  CWA 17553 is a guideline document and is not mandatory on its own. Compliance to CWA 17553 would be mandatory to 
distribute face masks in any EU member state that adopts CWA 17553.

Q: There are many requirements for EU community masks. If we miss some information 
on the packaging, will it still be sellable?

  A:  All of the regulations defined by an EU member state must be followed in order to sell product within that country. 
	 There have been many recalls on products that did not comply with performance or labeling requirements.
	
	 In some cases, additional labeling and use instructions can be provided on a separate leaflet that accompanies the product, 

for example, including a leaflet inside the packaging.

Q: Are the EU/U.K. community mask requirements a permanent standard or expected 
to exist only while COVID-19 crisis exists (similar to the U.S. state of emergency FDA 
declaration to temporarily reduce requirements)?

  A:  To respond to the urgency of the situation, CEN agreed to develop this CWA with a fast-track approach. A CWA is valid 
for three years, after which the former Workshop Secretariat shall consult the former Workshop participants and the 
relevant CEN/CENELEC technical bodies to determine whether the CWA shall be: confirmed for another three years, revised, 
transformed into another deliverable or withdrawn.

	
	 Although the EU community mask requirements were developed in response to the COVID pandemic, there is no timetable 

for withdrawal.
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Q: If I am making masks for use in my own company 
facilities and not for sale to general public, do I 
have to meet any of the community or medical 
mask standards to ship masks to various locations 
worldwide?

  A:  Local regulations need to be met in order to import and distribute masks, 
even within a single company.

Q: Do all fabric face covers have to meet the EUA 
requirements? If they are intended only for general 
use -- non-medical, source control only? Thinking 
about common cotton and other covers that are 
now widely available. 

  A:  Any face mask distributed or sold in the U.S. that is intended for use in 
the diagnosis of disease or other conditions or in the cure, mitigation, 
treatment, or prevention of disease, including the spread of COVID-19 
virus, is considered a medical device and therefore subject to FDA 
regulation. These masks may be distributed or sold pursuant to the FDA’s 
EUA, temporary Enforcement Policy or as FDA approved medical devices. 
Face masks intended to provide protection from inhalation of dust and 
other inert particulates, e.g., construction dust, road pollution, are not 
subject to the FDA.

Q: If there is an antimicrobial agent in a general-use 
fabric mask that is intended for odor control, how 
should that be presented?

  A:  Antimicrobial protection claims cannot be made on non-medical masks 
because antimicrobial protection implies a medical benefit. Anti-odor 
claims can be made, however.

Q: If the community face cover is not sold in retail, 
does it still need to meet all the test requirements? 
Face cover is given as a gift with purchase.

  A:  Local regulations need to be met in order to import and distribute masks.

Q: What needs to be considered if a community mask 
is equipped with antimicrobial substances?

  A:  Masks treated with an antimicrobial agent are classified as medical 
devices and subject to additional testing and regulations.

•  Antimicrobial agents are considered pesticides or biocides and are 
therefore subject to additional regulations, e.g. EPA in the U.S.A

•	 Additionally, antimicrobial claims must be verified  
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Q: Why can’t antimicrobial protection claims be made on resusable masks?
  A:  Antimicrobial protection claims cannot be made on non-medical masks because antimicrobial protection implies a medical 

benefit.
	
	 Antimicrobial agents can be used in medical masks and be marketed with antimicrobial protection claims provided they are 

approved by the appropriate regulatory body.

Q: What is the FTC requirement?
  A:  •  Care label:  For a reusable textile face covering, care label is not required. However, since it is reusable, consumers need to 

be provided guidance on how to wash the fabric. Below is US CDC guideline for care of cloth face coverings.

	 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-to-wash-cloth-face-coverings.html

•  Fiber label [fiber content, Country of Origin and RN# (or full name of the company doing business)]: This label is not 
required unless it contains any amount of wool. If it contains any amount of wool, it needs to be disclosed under Wool 
Products Labeling Act. A point-of-sale label is fine in this case.

•	 Country of Origin label: All imported products need a Country of Origin label as per U.S. Customs. U.S. Customs says that 
the label should be permanent as the nature of the article will permit. 

•	 There may be additional labeling requirements for children’s products, such as tracking label for children’s products which 
is enforced by U.S. Consumer Product Safety Commission.

Q: Is fiber content for reusable masks only required if they contain wool?
  A:  Yes, for U.S. market, the mask is covered by the Wool Products Labeling Act if it contains any amount of wool.

Q: Is there a reason you are saying face mask and face cover?
  A:  There is no difference between face masks and face covers. We use the two terms to distinguish medical products subject to 

additional regulation (face mask) from non-medical products exempt from medical regulations (face cover).

Q: What does stuff labeling mean in reference to Quebec regulations?
  A:  The province of Quebec in Canada needs a stuffed article label if there is a filling material inside the product. Generally, we 

do not see filling material in a face mask.
	
	 http://legisquebec.gouv.qc.ca/en/ShowDoc/cr/M-5,%20r.%201

Q: Is a durable water repellent finish classified as a liquid barrier?
  A:  Durable water repellent treatment does not create a liquid barrier.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-to-wash-cloth-face-coverings.html
http://legisquebec.gouv.qc.ca/en/ShowDoc/cr/M-5,%20r.%201


If you have any questions on face mask compliance or testing, please contact UL today.
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https://crs.ul.com/en/contact-us/

